Domů     Medicína
Je klíč k dlouhověkosti skrytý v nízkých teplotách?
Martin Janda 17.6.2023

Kdyby proti sobě v celostátních volbách kandidovaly dvě strany, z nichž jedna by měla v programu teplo a druhá naopak chladno, zcela jistě by s přehledem zvítězila ta první. Jenže, jak naznačují závěry některých studií, chladná strana má pro lidské zdraví mnohem zajímavější program, než by se na první pohled mohlo zdát..

Teplomilní Středoevropané se v poslední době tetelí blahem, průměrné teploty nejen v centrální části starého kontinentu stoupají a horkých dní neustále přibývá. Co může být krátkodobě příjemné, může však mít zhoubný dlouhodobý vliv. A to jak na biodiverzitu, tak i na lidské zdraví.

Že chlad může prodlužovat lidský život, naznačily už některé předchozí výzkumy. Nyní vědci z německé Kolínské univerzity přicházejí s vysvětlením, proč by tomu tak mohlo být. Nižší teploty totiž snadněji nastartují procesy, při kterých se z buněk vyhánějí poškozené bílkoviny.

Právě poškozené bílkoviny v neuronech jsou často spojovány z neurogenerativními chorobami jako je ALS, Alzheimerova nebo Parkinsonova nemoc. V poslední době odborníci dokonce hovoří o epidemii těchto chorob.

Tudíž zjištění, jak teplota ovlivňuje progresi těchto nemocí, je významným krokem vpřed, pokud jde o hledání způsobů, jak je potenciálně zpomalit nebo dokonce zastavit.

Ne, vědci nenavrhují posadit lidi, u kterých se neurogenerativní nemoci rozvíjejí, do ledničky a pak čekat, co to s nimi udělá. Nový objev spíše umožní vymýšlet nové a účinnější léčebné způsoby. „Extrémně nízké teploty jsou škodlivé, ale mírné snížení tělesné teploty může mít pro organismus blahodárné účinky,“ píší vědci ve svém zveřejněném článku.

„Přestože účinky nízké teploty na dlouhověkost byly popsány již před více než sto lety, o tom, jak nízká teplota ovlivňuje délku života a zdraví, toho víme jen málo.“.

Badatelé při svých experimentech využili buňky hlístice háďátka obecného a také kultivované lidské buňky. Byť to možná leckoho překvapí, právě s tímto červíkem mají lidé spoustu společného. Zejména to, jak se v jeho organismu shlukují proteiny, proto mezi výzkumníky bývá oblíbeným živočichem.

Ti tak i za pomoci háďátka zjistili, že nižší teplota vede k odstranění shluků bílkovin, které se hromadí ve zvířecích a buněčných modelech amyotrofické laterální sklerózy (ALS) a Huntingtonovy choroby.

K tomu sloužily struktury zvané proteazomy, které rozkládají bílkovinný odpad. K tomu, aby se aktivovaly a začaly odstraňovat potenciálně nebezpečné nahromaděné bílkoviny, stačil jen mírný pokles teploty.

Tým také zjistil, že proteazomy lze stimulovat pomocí genetické manipulace, takže regulace okolní teploty nakonec není nutná. „Celkově tyto výsledky ukazují, jak si v průběhu evoluce chlad zachoval vliv na regulaci proteazomu a s tím souvisejícími terapeutickými důsledky pro stárnutí a nemoci spojené se stárnutím,“ říká biolog David Vilchez z univerzity v německém Kolíně nad Rýnem.

O vztahu mezi nižšími teplotami a stárnutím organismu je stále co objevovat. Průměrná vnitřní teplota lidského těla se například v průběhu posledních desetiletí snížila, což může mít vliv na prodlužování délky života.

Výzkumníci doufají, že díky mnohem bližšímu a podrobnějšímu výzkumu toho, co přesně stojí v pozadí zjištěných procesů, by se lidstvo mohlo dočkat zdravějšího stárnutí. „Věříme, že tyto výsledky bude možné aplikovat i na další neurodegenerativní onemocnění související s věkem a také na jiné živočišné druhy,“ uzavřel Vilchez.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz